Commons:Hergebruik van inhoud buiten Wikimedia
Deze pagina biedt informatie voor iedereen die content (tekst, afbeeldingen of andersoortige mediabestanden) van Wikimedia-projecten zoals Wikipedia wil hergebruiken buiten Wikimedia. Met buiten Wikimedia wordt bedoeld in andere media, zoals bijvoorbeeld op een website of op papier. Deze pagina richt zich momenteel voornamelijk op Wikimedia Commons, de centrale mediadatabank voor alle Wikimedia-projecten. |
Vrijwel niets op de Wikimedia-websites is eigendom van de Wikimedia Foundation, de beheerder van de projecten. De auteurs van de werken zijn de eigenaar van hun eigen werk. Echter, nagenoeg alle inhoud mag zonder voorafgaande toestemming vrij worden hergebruikt, mits aan de voorwaarden van de bijgevoegde licentie wordt voldaan. Meestal behelzen de voorwaarden niet meer dan dat de oorspronkelijke auteur en licentievorm vermelden. Gebruik in zowel commerciële projecten als niet-commerciële projecten is mogelijk; hieraan zijn geen kosten verbonden.
- Ook inhoud met een open licentie kan gebruikt worden zonder eerst contact met de licentie-houder op te nemen, denk er wel altijd aan dat:
- een licentie kan verplichten dat de originele maker wordt genoemd;
- een licentie kan verplichten dat de specifieke licentie wordt aangegeven bij het gebruik (soms inclusief het vermelden en linken naar de voorwaarden van de licentie); en
- een licentie kan verplichten dat als u een aanpassing doet aan het werk, dat uw versie dan ook onder een vergelijkbare open licentie beschikbaar komt.
- Inhoud in het publieke domein kan een niet strikte legale verplichting van vermelding hebben (afhankelijk van de jurisdictie van het hergebruik), maar het vermelden wordt aanbevolen, het vermelding van de herkomst van werk dat u niet zelf heeft gemaakt is ook als het misschien niet hoeft wel zo netjes.
Hoewel wij ervan uitgaan dat de informatie met betrekking tot auteursrechten en licentie voor ieder bestand correct is, kan de Wikimedia Foundation niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuistheden in de informatie over auteursrechten en licentievoorwaarden. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of de auteursrechtensituatie in orde is, net zoals u dat zou doen met mediabestanden uit andere bronnen.
Andere beperkingen kunnen van toepassing zijn. Hierbij kan gedacht worden aan merken, octrooien, morele rechten, recht op privacy en andere juridische zaken die losstaan van het auteursrecht en die per rechtsgebied kunnen verschillen. Zo kan een afbeelding waarop een persoon te zien is vrij van auteursrechten zijn, maar kunnen op die afbeelding nog steeds persoonlijkheidsrechten, morele rechten en portretrechten van toepassing zijn. Bekijk goed of de context van het gebruik past bij de afbeelding.
Hoe te voldoen aan de licentievoorwaarden
Als u op een afbeelding of ander bestand klikt op WikiMedia Commons[1] dan komt u terecht op de informatiepagina van die afbeelding. Daar staat de informatie zoals die verstrekt is door degene die de afbeelding heeft geüpload, zoals de auteursrechtelijke status, de auteursrechthebbende en de licentievoorwaarden.
Behalve bij materiaal dat verondersteld wordt tot het publieke domein te behoren, staat er op de informatiepagina van iedere afbeelding of ander werk een link naar de volledige tekst van de licentie(s). Van sommige licenties is ook een samenvatting beschikbaar. Lees de volledige tekst van de licenties voor alle juridische details. De Wikimedia Foundation en de auteurs van het materiaal op de Wikimedia-websites geven geen juridisch advies. Als u toch behoefte heeft aan informatie over hoe een licentie in uw specifieke situatie moet worden toegepast, dient u een juridisch deskundige in te schakelen.`
Hergebruik van een Wikimedia Commons bestand:
Bevestig dat het bestand beschikbaar is onder licentie voorwaarden waaraan u wilt voldoen. Als de licentie bijvoorbeeld verplicht dat afgeleide werken dezelfde licentie krijgen (dit wordt ook "ShareAlike" genoemd), dan past u dat misschien niet.
- Als een werk onder meer dan één licentie wordt vrijgeven, mag u zelf kiezen welke licentie u gebruikt. Aan alle voorwaarden van de gekozen licentie moet worden voldaan. U kunt proberen te onderhandelen met de eigenaar als de licentie u niet past.
- Hoewel wij ervan uitgaan dat de informatie met betrekking tot auteursrechten en licentie voor ieder bestand op Commons correct is, kan de Wikimedia Foundation niet aansprakelijk worden gesteld voor onjuistheden in de informatie over auteursrechten en licentievoorwaarden. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om te bepalen of de auteursrechtensituatie in orde is, net zoals u dat zou doen met mediabestanden uit andere bronnen.
- Het komt geregeld voor dat werken uit het publieke domein worden gepubliceerd onder het auteursrecht van de hergebruiker. Dit kan wettelijk toegestaan zijn, maar neemt niet weg dat het oorspronkelijke werk zich dan nog steeds in het publieke domein bevindt. Als u de herkomst van het bestand vermeldt (hoe u eraan gekomen bent en waar het oorspronkelijk vandaan komt) alsook de naam van de maker, kan dit ons helpen wanneer in de toekomst een geschil met een dergelijke hergebruiker mocht ontstaan.
Overweeg geen-copyright beperkingen: in enkele landen zijn beperkingen anders dan via copyright (onvervreemdbaar morele rechten en andere beperkingen) kunnen bij bepaald gebruik op het bestand van toepassing zijn. Bij het commercieel gebruik van afbeeldingen van mensen kan uitdrukkelijke toestemming van die mensen of het onderwerp benodigd zijn, dus niet alleen de instemming van de maker (Landafhankelijke voorwaarden bij herkenbare personen en Persoonsrechten).
Het gebruiken: Download of hotlink het bestand en gebruik het. (technische uitleg.)
Toeschrijving: Als er toeschrijving verplicht is, doe dat dan.
- Als de copyrighthouder (meestal de maker[2]) de manier heeft aangegeven hoe iets moet worden gedaan, doe dat dan. Als de copyrighthouder de toeschrijving niet heeft beschreven, maar de licentie dat wel verplicht, lees de toeschrijvingsregel om te zien hoe u dat kunt doen.
- NB: De uploader van het werk naar Wikimedia Commons kan wel/niet de originele maker zijn (het kan vrije inhoud zijn). In beide gevallen wordt in de bestandsbeschrijving als auteur de originele maker genoemd. Als de uploader niet de maker is, dan is het maker die daar genoemd moet worden, dus niet de uploader.
Specificeer licentie details: Als de licentie u verplicht om te linken naar de licentie of een kopie van de licentie aan te leveren, doe dat dan.
Afgeleid werk: Als u een werk maakt dat echt substantieel een nieuw werk is met gebruik van het bestand ("afgeleid werk") en de oorspronkelijke licentie verplicht dat u met de eigen licentie daarmee rekening houdt, doe dat dan.
Vereisten aan veel gebruikte licenties
Behalve bij materiaal dat verondersteld wordt tot het publieke domein te behoren, staat er op de informatiepagina van iedere afbeelding of ander werk een link naar de volledige tekst van de licentie(s). Van sommige licenties is ook een samenvatting beschikbaar. Lees de volledige tekst van de licenties voor alle juridische details. De Wikimedia Foundation en de auteurs van het materiaal op de Wikimedia-websites geven geen juridisch advies. Als u toch behoefte heeft aan informatie over hoe een licentie in uw specifieke situatie moet worden toegepast, dient u een juridisch deskundige in te schakelen.
- Tekst
- Alle tekst op Wikimedia Commons is eigendom van de oorspronkelijke auteurs, maar wordt vrijgegeven onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0-licentie (CC-BY-SA) en de GNU-licentie voor vrije documentatie. [3]
- Afbeeldingen en andere media
- Bijna alle afbeeldingen en andere media op Wikimedia Commons vallen onder een of andere vorm van vrije licentie (meestal CC-BY, CC-BY-SA of GFDL zie Commons:Licentiëring) of behoren tot het publiek domein. Als u op een afbeelding in een willekeurig project klikt, dan komt u terecht op de beschrijvingspagina van die afbeelding. Daar staat de informatie zoals die verstrekt is door degene die de afbeelding heeft geüpload, zoals de auteursrechtelijke status, de auteursrechthebbende en de licentievoorwaarden.
- Logo's van de Wikimedia Foundation en haar projecten (zoals Wikipedia en Commons) zijn geregistreerde, auteursrechtelijk beschermde handelsmerken van de Wikimedia Foundation. [4]
Informatie over licenties bij hergebruik van inhoud buiten Wikimedia geeft wat richtlijnen over de verplichtingen bij veel gebruikte licenties zoals CC-BY, CC-BY-SA, GFDL en GPL/LGPL.
Hoe een bestand te gebruiken
Na het bepalen hoe u voldoet aan de verplichtingen die aangegeven staan in de licentie bij het bestand, kunt u het bestand benaderen voor het gebruik, dit kan door het te downloaden of door er direct naar te linken.
Downloaden
Basismethode: Op de beschrijvingspagina van de afbeelding is er een link naar de volledige resolutie
versie. Rechtsklik op deze link en kies voor het opslaan op het te downloaden. (Op een Macintosh computer, hou de "control" toets ingedrukt tijdens het met de muis klikken op de link, kies daarna voor het opslaan.)
Hotlinking of InstantCommons: Het is mogelijk om bestanden van Commons direct op een andere website te gebruiken, door het instellen van een MediaWiki wiki met InstantCommons, zodat Commons bestanden net zo eenvoudig als op Wikipedia gebruikt kunnen worden. Het direct gebruiken van een Commons bestand met embedden van de URL ("hotlinking") is ook mogelijk, maar dat bevelen we niet aan. Zie techniek van het hergebruiken. U dient altijd aanvullend te testen of er aan de licentie is voldaan, bij bijvoorbeeld de CC-BY-SA 3.0 licentie is het verplicht om de auteur en de licentiehouder van een werk moet vermelden op een "redelijke manier die bij het medium en het doel past" (licentie).
Hulpmiddelen opnieuw gebruiken
Er is een hulpmiddel beschikbaar voor het hergebruiken van bestanden buiten Wikimedia Commons, inclusief downloaden en doen van vermeldingen (credit regels). Hiervoor is nodig dat
- er een andere webbrowser dan Internet Explorer wordt gebruikt (bijv. Firefox, Chrome, Opera)
- JavaScript ingeschakeld is
- Als u ingelogd bent, Vector of Monobook skin ingeschakeld is in uw Wikimedia Commons gebruikersvoorkeuren. (Vector is de standaard skin.)
Het hulpmiddel zet knoppen boven een afbeelding (als u ingelogd bent), of rechtsboven (indien niet ingelogd). Details
Attribution Generator
De Attribution Generator maakt het eenvoudig om afbeeldingen te hergebruiken die zijn vrijgegeven onder Creative Commons licenties op Wikipedia en Wikimedia Commons. Het is ontworpen om aan de voorwaarden te voldoen en het gebruiken van afbeeldingen met vrije licenties te vereenvoudigen.
Contact opnemen met de uploader of schrijver
Als u content wilt gebruiken onder andere voorwaarden dan die van de licentie, of als u absolute zekerheid wilt verkrijgen over de auteursrechtelijke status van een werk, kan de persoon die het werk op een Wikimedia-server heeft geplaatst u wellicht helpen. De uploader staat genoemd in de sectie "Bestandsgeschiedenis" van de informatiepagina van de afbeelding.
In sommige gevallen is het mogelijk contact op te nemen met de uploader om meer te weten te komen over de auteursrechtelijke status van een afbeelding. De oorspronkelijke maker van de afbeelding is misschien bereid toestemming te verlenen voor een ruimer gebruik van de betreffende afbeelding. Uploaders hebben soms ook de beschikking over afbeeldingen met een hogere resolutie dan die welke zich op de servers bevinden, vooral wanneer het om hun eigen werk gaat.
De Wikimedia Foundation kan over het algemeen niet helpen gebruikers op te sporen die materiaal hebben bijgedragen. U kunt wel op verschillende manieren zelf proberen hen te bereiken:
- Sommigen hebben contactgegevens op hun gebruikerspagina staan, zoals een naam en adres of telefoonnummer.
- Als u ingelogd bent: Sommigen kunnen bereikt worden via e-mail door te klikken op de link "Email this user" in de Hulpmiddelen aan de linkerzijde van hun gebruikerspagina.
- U kunt een bericht achterlaten op hun overlegpagina door te klikken op het tabblad "discussion" ("overleg") bovenaan de gebruikerspagina en vervolgens op het tabblad met het "+"-symbool, dat zich naast het tabblad "edit" ("bewerken") bevindt op de overlegpagina van de gebruiker. Typ uw bericht en klik op "Save page" ("Pagina opslaan"). Uw bericht zal vanaf dat moment voor iedereen zichtbaar zijn.
- Als er vrije inhoud uit andere bronnen wordt geplaatst op Commons, wordt er vaak een link naar de bron (bijv. een Flickr pagina) toegevoegd in de bestandsbeschrijving op Commons. Die bron kan aanvullende informatie bevatten voor het opnemen van contact met de maker.
Noten
- ↑ Waarschuwing. Sommige content op de Wikimedia-servers is niet onder een vrije licentie beschikbaar. Dit geldt met name voor bepaalde afbeeldingen op de Engelstalige Wikipedia. Veel van deze afbeeldingen vallen onder de fair use-bepalingen van de Amerikaanse auteurswet. Voordat u dergelijke content kunt gebruiken, moet u zich er eerst van vergewissen dat uw beoogde gebruik ervan niet in strijd is met de bepalingen ten aanzien van fair use of fair dealing (of vergelijkbare bepalingen) van de lokaal geldende auteurswet, of u kunt de auteursrechthebbende rechtstreeks om toestemming vragen. Aangezien dit een complex onderdeel van het auteursrecht is, kunt u ook overwegen eerst deskundig juridisch advies in te winnen.
- ↑ Afgezien van een expliciete overdracht van eigenaarschap, is de originele maker de eigenaar van een werk met copyright. In situaties waar toeschrijving bij een vrije licentie is vereist, dan moet de originele maker genoemd worden.
- Tekst: de schrijver van een tekst is de persoon is degene die de wijziging heeft gedaan om de afbeelding in de tekst te krijgen; bekijk de tab "Geschiedenis weergeven" op de relevante pagina.
- Afbeeldingen en media:
- de uploader van een afbeelding of de media is de persoon die het op een Wikimedia server gezet heeft.
- De uploader kan de originele maker zijn of het bijvoorbeeld geüpload hebben van elders. In alle gevallen wordt de maker van het origineel genoemd in de bestandssamenvatting als auteur.
- ↑ Aangezien de oorspronkelijke makers het auteursrecht op hun werk behouden, kunnen zij hun bijdragen ook onder een andere licentie beschikbaar stellen of vrijgeven voor het publieke domein. Dat is bij tekst op Commons zelden het geval.
- ↑ Logo's van de Wikimedia Foundation en haar projecten (zoals Wikipedia en Commons) zijn geregistreerde projecten zijn in principe niet beschikbaar voor andersoortig gebruik, hoewel gebruik in de pers en media door Wikimedia expliciet is toegestaan. Plaatselijke wetgeving omtrent "fair use" of "fair dealing" kan binnen uw rechtsgebied eveneens van toepassing zijn. Voor elke andere vorm van gebruik: lees het trademark beleid van de Foundation
Zie ook
- Hergebruik van foto's in het publiek domein-kunst (essay)
- Commons:Auteursrechtentags
- Commons:Enforcing license terms
- Commons:Hergebruik van inhoud buiten Wikimedia/technical
- Commons:Algemene disclaimer
Help
- Bekijk de rubriek Veelgestelde vragen.
- Als u
{{helpme}}
plaatst op uw overlegpagina, komt er zo snel mogelijk een vrijwilliger bij u langs! - Word lid van het IRC-kanaal #wikimedia-commons voor real-time chat. Nieuw bij IRC? Klik hier om direct verbonden te worden!
- Ga naar de Commons Helpdesk.